4 Kasım 2014 Salı

SEREBRAL PALSİ ATETOİD TİP

C.P li çocukların %15-20 sini oluşturmaktadır. Atetoid olan C.P li çocukların kaslarında kontrol edilemeyen istemsiz ve art arda kasılmalar meydana gelmektedir.
Dinlenme veya uykuda bu anormal hareketler ya çok azdır yada hiç yoktur,özellikle parmak ve bileklerde istem dışı titrek hareketler vardır.
Örneğin çocuğun bir kalemi almaya çalışması kollarda şiddetli kasılmalara yüzün buruşmasına ve konuşmanın bozulmasına neden olabilmektedir.
Dudak,dil,solunum ve yutkunma ile ilgili kasların kontrolünde de bir yetersizlik söz konusu olursa çocuğun salyası akmakta,solunum,beslenme ve konuşmada da problemler görülmektedir.
Kollarda ki ve eldeki kasılmalar çocuğun ellerini kullanmasını engelleyerek bağımsız hareket etmesini olumsuz etkiler.
Bu tarzda bir sorunu olan tanıdığım pek çok çocuğun yaşam kalitelerinin nasıl etkilendiğini çok iyi biliyorum,oğlumuz bu tarz bir etkilenmeden sıkıntılı olmamasına rağmen çok yavaş yol katedebiliyoruz ki yaşadıkları etkilenme türünden dolayı bu tipte bir inme ile yaşamlarını sürdürmek zorunda olan çocuklar için yaşam çok ta kolay değil.
Zihinsel olarak zeka seviyelerinde sorun olmamalarına rağmen istemsiz kasılmaları,salya hakimiyetlerinin olmaması,bağımsız hareket edememelerinden dolayı ciddi bir toplumsal dışlanma ve algı hatası ile karşı karşıya kalıyorlar.
Oysa duygusal olarak anlama kapasitesi olarak bir sorun yok sadece vücutlarının kontrolü çok zor inmenin etkisi ile konuşurken zorluklarla karşılaşmaları kendilerini ifade sıkıntısı yarattığı için yanlış anlaşılıyorlar ve zihinsel engelli oldukları düşünülebiliyor ama görünüşe aldanmamalı çünkü herkes kadar hayatın içinde olma hakları var bu tüm engel grupları için böyle bence.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder