YEMEK TARİFLERİ

1.BÖLÜM
SEBZE YEMEKLERİ TARİFLERİ

KEREVİZ

Kereviz et yemeklerine lezzet veren malzemenin başında gelenlerdendir.Dallarını icabına göre kökünü çorbalarda yahniler de çoğunluklu olarak et yemeklerinin kullanılır.Çünkü keskin aroması kullanıldığı et yemeklerine ayrıcalıklı bir lezzet katar.

KEREVİZ MUSAKKASI

Kereviz kökünü soyup uzunlamasına doğrayınız. Yapraklarıyla sert dallarını atınız.İçindeki körpe ve sarımsı dallarını biraz köküyle uzunlamasına kesiniz,evvelkilerle beraber suda haşlayınız.Tencerede bir çorba kaşığı tereyağı ile çentilmiş iki soğan,üç dört kaşık kıyma veya kuşbaşı etleri iyice kavurunuz,bir miktarını başka bir tencerenin ortasına yığınız.Etrafına kerevizleri aralarına da artan kıyma veya kuşbaşını serperek doluncaya kadar düzgün istif ediniz,tuz,biber ve baharat ekiniz.Büyük bir kepçe su yahut et suyu koyup kapalı olarak orta ateşte suyunu çekene kadar pişirdikten sonra indirip tabağa alınız.Üzerine pişmiş  koyu bir limonlu terbiye dökünüz.

KEREVİZ BASTISI

Eti ve soğanı yukarıdaki gibi kavurduktan sonra haşlanmış kerevizi içine dökünüz.Tuz,biber,yeteri kadar su veya etsuyu koyunuz kapalı olarak orta ateşte pişiriniz.İsterseniz terbiyeyi ateşte iken içine döküp karıştırınız.Mutlaka terbiye yapınız çünkü terbiyesiz çok yavan olur.


HAVUÇ

Türkiye de yöreye göre gelin parmağı,pürçekli,bal kamış,yere batan,kızıl ot,yer otu isimleriyle anılan bir sebzedir. Kan yapıcı, ishali kesici,akciğerleri kuvvetlendiren özellikleriyle  vitamin değeri yüksek bir sebzedir,maydanozgiller familyasındandır. Mutfaklarımızda yemeklerde kullanımı yaygın olup salataların vazgeçilmezlerindendir.

HAVUÇ BASTISI

Tencereye üç soğan çentiniz,bir kaşık sadeyağ,üç kaşık kıyma ekledikten sonra kavurun salçasını ekleyin beraber kavurunuz.Dört havuç temizleyiniz,uzunlamasına dört parçaya ayırıp doğrayınız.Başka bir kapta beş altı dakika haşlayıp süzünüz.İki dal kereviz,dört beş dal maydanoz kıyınız,havuçlarla beraber kavrulmuş kıyma tenceresine koyunuz.Üstüne üç dört diş kıyılmış sarımsak,tuz,karabiber ve biraz şeker serpiniz.İki kepçe et suyu ile ıslatıp kapalı olarak orta ateşte yavaş yavaş pişiriniz.

 HAVUÇ CACIĞI

Havuçlar yıkanıp temizlendikten sonra rendelenerek bir kaba alınır üzerine 3-4 diş kadar sarımsak ezilir üzerine eklenir yarım kilo kadar yoğurt bu karışıma eknelerek cacığımız elde edilmiş olur bilindik salatlalık cacığı kadar lezzetli ve değişik bir tada sahiptir hemde besleyici bir karışımdır.

PATATES

Patates cins cinstir.Çeşit çeşit yemekleri olur.Ufak parçalar yahut ince dilimleri için iyidir.Köfteler ,püreler,garnütürler için-uzun veya parlak-sarı patatesler kullanılır.Mide ve oniki parmak ülserine iyi gelir,basur memelerinin yanık ve çıbanların ağrılarını geçirir.Mutfaklarımızda sık kullanılan yurulu bir nişasta açısından engin bir sebzedir.

PATATES BASTISI

Önce kuşbaşı etleri 1 kaşık tereyağı ile tencere de kuvvetli ateşte et suyunu salana kadar çeviriniz.Patatesleri soyunuz,ufak ufak doğrayıp soğuk suya atınız.Çentilmiş soğanı önceden kavurduğunuz ete ilave ediniz kuvvetli ateşte çevriniz.Soğan pembeleşince birkaç domates doğrayınız,bir iki çevirdikten sonra patatesleri içine dökünüz.Bolca su yahut etsuyu ve tuz koyup kapalı olarak orta ateşte pişiriniz.

PATATES OTURTMASI

Soyulmuş ve yıkanmış patatesleri yarım santim kalınlığında doğrayınız.Tavada kızgın tereyağında kızartıp sahana istif ediniz.Çentilmiş soğanı yağda öldürünüz,pembeleşince içine kıyma ilave edip kavurunuz salçasını tuzunu karabiberini ilave ederek  elde ettiğiniz karışımı düz bir tavaya dizilmiş patateslerin üzerine dökün ve yayın,en üstede yuvarlak doğranmış domates dilimlerini yayınız.Üzerine eğer varise et suyu yoksa sıcak suyunuzu ilave edip kapalı olarak kısık ateşte pişiriniz.

PATATES KÖFTESİ

İsteğe göre orta boy patateslerden beş adet patatesi önce haşlayınız,soyup ezdikten sonra,bir parça tereyağ ile biraz tuz 2 adet yumurta sarısı (yumurtaların  beyazını ayırınız) ile yoğurunuz avucunuzda patatesten köfteler yapınız.Yaptığınız köfteleri ayırdığınız yumurta akına bulayıp galeta ununa batırınız,tereyağı yada sıvı yağ kullanarak her iki yüzünüde kızartarak pişiriniz

BULGURLU PATATES SİNİ

250 gr kıymayı 4 adet soğanla ve tuz karabiber salça ile karışım hazırlayıp bekletiniz.4 su bardağı ince bulguru bir kabın içinde sıcak su ile ıslatıp kapalı bir şekilde beklemeye alın önce haşladığınız 5 adet patatesi ve 3 yemek kaşığı unu ,ıslatıp beklemeye aldığınız bulgur ile harmanlayıp bir hamur oluşturun elde ettiğiniz hamuru iki eşit parçaya bölün.Fırın tepsinizin altını yağlayıp hamurun bir parçasını tepsiye yayın hamurun üzerine hazırladığınız kıyma harcını boşaltıp düzeltiniz,diğer hamur yarısını üzerine kapaklayıp düzledikten sonra tepsideki malzemeyi baklava dilimleri şeklinde kesin üzerine isteğe bağlı olarak sıvı yağ ,veya tereyağı eriterek dökünüz ve 30 dakika kadar pişiriniz.

ISPANAKLI PATATES KÖFTESİ

750 gr kadar ıspanak yapraklarını iri kıydıktan sonra harlı ateşte rengi hafif dönene kadar ocağın üstünde çeviriniz soğumaya bırakınız,önceden haşlayıp hazırladığınız 3 adet patatesi rendeleyip hazırladığınız ıspanak ve 2 adet yumurta sarısı ,ezilip hazırlanmış beyaz peynir,2 yemek kaşığı un ,tuz,karabiber,kimyon,katarak bir yemek kaşığı ile porsiyonlar alarak şekillendiriniz ayırdığınız yumurta akına bulayıp sonra unlayınız ve kızartma tavasında önlü arkalı kızartınız.

ENGİNAR

Enginar papatyagiller familyasından çok faydalı bir bitkidir.Enginar karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin,alkol ve yağın vücuttan atılmasını sağlar,kolestrolü düşürücü özelliği olduğu söylenmekte,ayrıca A ve B vitamini içerdiğinden atardamar kireçlenmesini önleyici özelliğide olduğu söylenmekte.

ENGİNAR BASTISI

Tercihen temizlenmiş enginarlardan 3 adet alıp limonlu tuzlu suyun içine küp küp doğrayıp 10 dakika kadar beklemeye alınız.Bir tencereye 1 baş büyük soğanı kıyınız sıvı yağ ilave ederek yüksek ateşte kavurunuz sonra 1 tavuk göğsünü kuşbaşı halinde doğradıktan sonra kavurduğunuz soğana ilave ediniz birlikte kavurunuz salçasını ilave ettikten sonra küp küp doğranmış enginarlarda ilave edildikten sonra sıcak suyunu ekleyip,kapalı olarak orta ateşte pişiriniz.

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Temizlenip limonlu suya basılmış enginarları arpacık soğanlarıyla beraber yayvan bir tencereye dizerek üzerine bezelye,havuç,arpacık soğanlarıyla hazırlanmış garnitürlerden çiğ vaziyette eşit oranda enginarların iç kısımlarına taksim ediniz üzerine zeytinyağı gezdirip,enginarları aşmayacak şekilde et suyu yada sade sıcak su ilave ederek kısık ateşte tüm sebzeler uygun şekilde yumuşayana kadar arada bir kontrol edilmek suretiyle kapalı bir şekilde ocakta pişirilir,arada bir suyu kontrol edilir gereğinde su ilave edilebilir çünkü tüm malzemeler çiğden ocağa sürüldüğünden pişerken su yetersiz kalabilir.Piştikten sonra soğuması için bekletilir servise hazırlarken limon suyu ve zeytinyağı gezdirilerek servis edilir

BEZELYE

Baklagillerden ,taze yeşil kabuğu ile taneleri yada yanlız taneleri yenilen bir bitki türüdür.Bezelye lif yönünden zengin bir bitki olduğundan kalp damar rahatsızlıklarında etkilidir,kan şekerini dengeleyici özelliği vardır,kandaki kötü kolestrolü düşürdüğünden kalp krizi riskini önemli oranda düşürdüğü söylenmekte.
Bağırsak kanseri riskini azalttığı,kansızlık ve kan kanserine karşı koruyucu etkileri olduğu da söylenmekte.

ETLİ KURU BEZELYE

750 gr kadar kuru bezelyeyi akşamdan hafif haşlayıp sabaha kadar bekletiniz.500 gr kuşbaşı eti tencerede suyunu salana kadar kavurunuz,etler iyice suyunu saldıktan sonra 1 baş büyük soğanı küçük küçük kıydıktan sonra etin üzerine ilave edip soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun,salçasını ilave edip tuzunu da ekledikten sonra akşamdan haşlayıp beklemeye aldığınız kuru bezelyeleri ete ekleyip malzemelerin üzerini örtecek kadar sıcak su ilave ettikten sonra pişmeye bırakınız.

ZEYTİNYAĞLI TAZE BEZELYE

1 kg kadar taze bezelyenin kılçıklarını ayıklayıp yıkadıktan sonra,2 baş soğanı ince yemeklik olarak doğrayıp,3-4 diş sarımsağı da ince ince kıyıp sıvı yağ ekleyip tuz,ve bir tatlı kaşığı şekeri de ilave ettikten sonra orta ateşte hafif kavurun üzerine 3 domatesi küp küp küçük şekilde doğrayıp ekleyin bir miktarda domatesle kavurun üzerine taze bezelyeleri ekleyip 2 su bardağı kadar sıcak suyu ilave edip kısık ateşte hafif hafif pişirin soğuk yada sıcak servis edilebilir.

TAZE BEZELYE KIZARTMASI

1 kg kadar taze bezelye kılçıkları ayıklanıp yıkandıktan sonra 5 dakika kadar haşlanır haşlandıktan sonra sudan çıkarılır süzüldükten sonra aynen balık gibi tek tek unladıktan sonra kızgın yağda çift taraflı kızartılır üzerine domates sosu yada sarımsaklı yoğurtlu sos ile birlikte servis edilebilir.

TAVUKLU BEZELYE

1 kg kadar bezelye iç edilir yıkanır süzülmesi için bekletilir 1 adet orta boy soğan yemeklik olarak ince ince kıyılır tencereye atılır sıvı yağ ilave edilerek üzerine 1 çay kaşığı kadar şeker eklenerek kavrulur,daha sonra kavrulan soğana kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü etler eklenerek bir miktar da tavuk etiyle kavrulur 2 adet domates küçük küçük doğranıp eklenir 1 tatlı kaşığı kadar da domates salçası eklendikten sonra tuzu eklenir en son bezelyeler ve ufak ufak doğranmış havuçlar da eklendikten sonra bezelyelerin rengi dönene kadar kısık ateşte kapaklı bir şekilde kavurduktan sonra bezelyelerin rengi yeşilden koyu ya dönmeye başladığında 4 su bardağı kadar sıcak su ilave ederek kısık ateşte demlenerek pişmeye bırakılır.

TAZE FASULYE

Baklagiller familyasından 1 yılda yetişen otsu bir sebze yeşil haldeyken tüketilebileceği gibi tohumları iç edilip kurutulduktan sonrada tüketilebilir.Kurutulmuş fasulyelere barbunya,horoz,şeker,boncuk,börülce fasulya diye adlandırılan 80 e yakın çeşitleri vardır.Kan şekerinin dengelenmesinde faydalı,tam bir protein deposu,magnezyum mineralleri açısından zengindir.Kemikleri güçlendirir,romatizma siyatik şikayetlerini azaltır.

ZEYTİN YAĞLI TAZE FASULYE

1 kg kadar taze fasulye ayıklanıp yıkandıktan sonra süzülmesi için süzgeçte bekletilir.2 baş kuru soğan 3 adet iri domates 4 diş sarımsak kabukları soyulup ince ince kıyıldıktan sonra .Fasulyeler öncelikli olarak bir tencereye alınır,üstüne soğanlar ilave edilir,sarımsaklar eklenir,üzerine domatesler eklenir.tuz ,1 tatlı kaşığı şeker,sıvı yağ eklenerek kısık ateşte bir süre tutulur fasulyeler hafif buğulanmış rengini aldığında üzerine 1,5 bardak kadar sıcak su ilave edilip kısık ateşte pişirilir.

KURUTULMUŞ FASULYE KAVURMASI

Dilimlenmiş kurutulmuş taze fasulyelerden yaklaşık 2 yemek tabağı kadar bir tencere de haşlanıp çıkan suyu süzülür.Bu arada 2 baş kuru soğan tencereye halkalar halinde ince ince doğranıp kavrulur,üzerine 3 adet domates kabukları soyulup küçük küçük doğranıp eklenir,tencerede domateslerle beraberde çevrilir karışıma soya sosu ilave edilir tuz salça eklenerek bir miktarda böyle kavrulur,üzerine haşlanan fasulyeler ilave edilerek bir kaç kez karıştırıldıktan sonra 2 su bardağı kadar sıcak su ilave edilerek kısık ateşte suyu çekene kadar pişirilir.

FASULYE TURŞUSU KAVURMASI

Önceden hazırlanıp salamura edilmiş taze fasulye turşusundan bir miktar alınır suyunun süzülmesi için bekletilir.2 baş soğan yarım ay şeklinde halkalar halinde tencereye ince ince doğranır sıvı yağ ilave edilerek hafif kavrulur salçası da ilave edildikten sonra fasulyeler yemeklik şekilde 2 ye 3 e bölünüp soğan kavurmasının üzerine eklenir.(not:: Eğer fasulye turşusunun fazla tuzlu olduğunu düşünüyorsanız suda fazla tuzunu atana kadar bekletebilirsiniz.)

ETLİ TAZE FASULYE

1 kg kadar taze fasulye yıkanıp yemeklik olarak bölündükten sonra bekletilir.1 Baş iri kuru soğan yemeklik şekilde küçük küçük doğranır,tercihe göre kemikli yada kuşbaşı et tencere de önceden suyunu salana kadar haşlanır,üzerine tuzu eklenir soğanlar eklenerek karıştırılır,salçası ilave edilerek bir miktar daha karıştırılır.Tercihinize bağlı olarak hafif kırmızı pul biber ilave edilerek en son taze fasulyeler ilave edilir kapağı kapatılarak kısık ateşte fasulyenin buharında hafif ölmesi için ocakta bekletilir.En son olarak fasulyenin üzerini aşmayacak şekilde sıcak su ilave edilerek tencere kapağı kapatılıp ocağa yerleştirilir,kıvama gelene kadar ara ara kontrol edilerek pişmesi beklenir.

ISPANAK

Ispanak A,C,E ve B grubu vitaminleriyle demir,magnezyum,fosfor,iyot mineralleri ve protein açısından oldukça zengin bir sebzedir.Ispanak vücudumuzun dayanıklılığını artırır,sindirimi kolaylaştırır,kolestrolü düşürür,şeker hastalırı için güzel bir besin kaynağıdır.

ISPANAK KAVURMASI

Ispanağın kök kısımları temizlenip yapraklar temizce yıkandıktan sonra,ıspanakları suyunu süzmesi için beklemeye alınız.2 baş kuru soğan yarım ay şeklinde ince ince doğrayın,bir tavaya ıspanağın miktarına göre ve damak zevkinize göre tereyağı koyunuz,ve önce harlı ateşte sonra kısık ateşte soğanlar pembeleşinceye kadar çeviriniz,3 adet domatesin kabuklarını soyup küçük küçük küpler halinde doğrayıp soğana ilave ediniz beraber ateşte domates kendini salana kadar çeviriniz.Ispanakları iri kıyım şekilde karışımın üzerine katarak kısık ateşte bir miktar bekletip alt üst ettikten sonra üzerine bir miktar tuz ve ince bulgur ilave edip bir çay bardağı kadar sıcak su ilave edip kapağı kapalı şekilde pişiriniz

KIYMALI YUMURTALI ISPANAK

Ispanak yapraklarını temizce yıkadıktan sonra süzülmesi için beklemeye alınız.2 baş kuru soğan yarım ay şeklinde bir tavaya doğrayın tereyağı ilave edip ateşe sürünüz soğanlar hafif pembeleşince üzerine kıyma ilave edip kıyma ile beraber kavurun kıyma rengi dönmeye başlayınca üzerine çok az miktarda soya sosu ilave edip karıştırın ,küp küp doğranmış 2 adet domates ve 1 kaşık domates salçasını,tuz,karabiberi,ekleyip karıştırdıktan sonra ,ıspanakları ilave edip karıştırın kapağını kapatıp ıspanakların suyunu salmasını bekleyin,kıvama gelen karışımın üzerine isteğe ve malzemeye bağlı olarak yumurta kırın ve dağıtmadan tavanın kapağını kapatıp kısa bir süre ateşte bekletiniz.

EBEGÜMECİ

Kendi kendine yetişen ve mor renkte çiçekleri olan bir bitkidir.Yaprakları yiyecek olarak kullanılır,çiçekleri ise ilaç olarak kullanılır.Boğaz ve bademcik iltihaplarına iyi gelir,burun kanamasını keser,ses kısıklığına iyi gelir,cildi korur yumuşatır,nemlendirir.

EBEGÜMECİ KAVURMASI

Toplanan ebegümeçlerinin yaprakları temizce yıkanır süzülmesi için bekletilir,( not:: eğer suda bekletilirse bamyanın salyasına benzer bir salgı bırakır bu sebeple suda bekletilmemesi ve sahip olduğu mineral ve vitaminlerin korunmasına yardımcı olur) 2 baş kuru soğan yarım ay şeklinde ince ince doğranıp tencereye alınır,soğanlar tereyağı ile kavrulur,1 yemek kaşığı kadar domates salçası eklenerek karıştırılır zevke göre kırmızı pul biber ve hazır çemen eklenir ve karıştırılır ve ince kıyım doğranmış ebegümeçleri karışıma eklenir.Ebegümeçleri hafif suyunu saldıktan sonra üzerine 1 küçük çay bardağı kadar ince bulgur eklenir karıştırılır.Üzerine bir çay bardağı sıcak su ilave edilip suyunu çekene kadar kapaklı bir şekilde kısık ateşte pişirilir.


SEMİZOTU

Semizotu yaprakları salata olarak yada ıspanak gibi pişirilerek kullanılan bir sebzedir.Cvitamini ile demir bakımından zengin bir besindir.Ayrıca bol miktarda Omega-3 yağı asidi içerir.Mide bağırsak rahatsızlıklarında etkilidir,kanı temizler,kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırıcı özelliği iç kanamaları durdurmada etkilidir ayrıca solucan dökmeye yardımcı olur.


SEMİZOTU  BASTISI

Semizotu sebzesini yıkayıp doğradıktan sonra beklemeye alın.1 baş soğa yemeklik doğranıp tencereye alınır,sıvı yağ eklenir önce harlı ateşte sonra kısık ateşte soğanlar ölene kadar karıştırılır.Kavrulan soğana kıyma eklenerek kavrulur ,üzerine 2 adet kabuğu soyulmuş küp küp doğranmış domates eklenir tuz,kırmızı biber eklenip karıştırılır.Üzerine semizotu eklenip hafif ateşte suyunu salması için bekletilir suyunu saldıktan sonra üstüne 1 çay bardağı kadar ince bulgur eklenir üstüne 2 su bardağı kadar sıcak su ilave edip orta ateşte suyuna oturuncaya kadar pişirilir,isteğe göre sarımsaklı yoğurt ile servis edilebilir.

SEMİZOTU SALATASI

1 demet semiz otu güzelce yıkandıktan sonra iri kıyım doğranıp bekletilir,4 diş kadar sarımsak ezilip,yoğurt ile karıştırılır ve semizotu yoğurda ilave edilip karıştırılır,karışımın üzerine göre isteğe bağlı olarak halis zeytinyağı gezdirilebilir.


BAMYA

Daha çok ılıman iklimlerde yetişen bamya,meyvesi yuvarlak oval ve yeşil yaprakları asma yaprağı şeklinde bir bitkidir.Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olur.Lif oranı yüksek bir besin olan bamya idrar söktürücüdür.Bamyanın çiçeği de faydalıdır çiçekleri ezilip kaynatılarak içilirse göğsü rahatlatır ve yumuşatır.

TAZE BAMYA MUSAKKASI

Sap kısımlarını etli kısımlarını zedelemeden düzgünce temizleyip yıkadıktan sonra salyalanmayı engellemek için 1 limonu bekleme suyuna sıkarak bamyaları beklemeye alın.2 baş kuru soğanı yemeklik biçimde doğrayıp tencereye yağ ekleyip kavurun,kavrulan soğana kuşbaşı doğranmış tavuk etini  ekleyip pişirin sonra 2 adet iri domatesi kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayıp ekleyin domatesler kendini salıncaya kadar karıştırın üzerine tuz ve kırmızı biber ekleyip karıştırın son olarak bamyayı ekleyip bir süre kapaklı şekilde ateşte bekletip üzerine yarım limon suyu ekleyip bamyanın üzerine çıkmayacak kadar sıcak su ekledikten sonra bamya suyuna oturana kadar pişirin.

.KURU BAMYA BASTISI

Taze bamya bastısından tek farkı kuru bamyayı 1 gece önceden suya basıp ıslamak gerekiyor taze bamya musakkası gibi pişirilir.

BAMYA KIZARTMASI

Özellikle uzun ve büyük bamyalar tercih edilir,500 gr bamya ,uçları temizlenip,yıkanıp limonlu suda beklemeye alınır.Bamyalar önce kendi halinde çok az bir su ile kapaklı bir tencerede buğulanır ve yumuşatılır soğumaya bırakılır.Sos olarak yumurta akı,tuz,yoğurt karışımı bir kabın içinde iyice çırpılır bamyalar bu sosa bulanıp tek tek mısır ununa bulanarak yağda kızartılır.Servis tabağına alınan bamyalar sarımsaklı yoğurt karışımıyla beraber servis edilir.

BEYAZ LAHANA

Lahana turp giller familyasından olup geniş ve kalın kat kat yaprakları olan bir güz ve kış sebzesidir.Anadolu da halk arasında kelem olarak da bilinir.Beyaz lahana nın iyileştirici etkileri vardır %92 si sudur bol miktarda mineral ve vitamin barındırır ,mide ve onikiparmak bağırsak ülseri tedavisinde etkilidir,bağırsak tembelliğinde etkilidir,kolon kanserini önler,kükürt ve vitaminler sayesinde kanı temizler,kansızlığı giderir.

LAHANA BASTISI

Lahananın iç beyaz yapraklarından ayırıp ince ince kıyıp hazırlayın,3 adet iri soğanı yarım ay biçiminde ince ince doğrayarak tencereye alın sıvı yağ ekleyip kavurun sonra kıyma ekleyip kavurmaya devam edin ,salça,tuz,kırmızı pul biber ekleyip karıştırmaya devam edin ,kavurduğunuz kıyma soğan karışımının üzerine ince ince kıyılmış lahanaları ekleyin tencerenin kapağını kapatıp lahanaların yumuşaması için kısık ateşte bir süre tutun arada bir karıştırıp alt üst edin ve bir miktar ince bulgur ekleyip karıştırın ve en son olarak bir su bardağı kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar kavurun.

ETLİ LAHANA SARMASI

Beyaz lahanaların ince narin geniş yapraklarından işe yarayacak şekilde olanlarını ayırın,kaynar suda hafif şekilde yumuşak bir doku elde edecek kadar haşlayınız ve soğuması için beklemeye alınız.İç malzemesi için 3 baş iri kuru soğanı küçük küçük yemeklik şekilde doğrayıp tavaya alın sızı yağ ekleyip orta ateşte kavurup öldürün,üstüne kıyma ekleyip kavurmaya devam edin,kıymaya domates salçası ,tuz,karabiber,kimyon ekleyin,bunlarla da çevirmeye devam edin sonra eşit miktarda ince bulgur ve pirinci yıkayıp süzdükten sonra kıyma harcına katıp karıştırın,hazırladığınız harcı ocaktan indirdikten sonra ılık kıvama gelince son olarak maydanoz ve dereotu ekleyerek karıştırın ve lahanalardan şeritler halinde parçalar keserek muska şeklinde sarınız kısık ateşte suyu üstünü aşmayacak şekilde sıcak su ilave edilerek pişirilmeli suyu sık sık kontrol edilmeli,eğer iyi kaynamamışsa azar azar sıcak su ilave ederek pişiriniz.

KARNABAHAR

Karnabahar turpgillerden çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan dış yaprakları lahanaya benzeyen bir sebzedir.Zihin yorgunluğunu giderir,cinsel gücü artırır,sinirleri kuvvetlendirir,idrar söktürür,şeker hastalarına faydalıdır.

KARNABAHAR MUSAKKASI

Orta boy bir karnabaharı parçalara ayırıp yıkayın,1 havuç temizleyin,2 baş orta boy soğan temizleyin, önce tencereye sıvı yağ koyup küçük küpler halinde doğradığınız havuç ve soğanları içine koyup orta ateşte soğan ve havuçlar kendini salana kadar kavurun,üzerine kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü yada isteğe bağlı olarak kıyma ekleyerek birazda bu şekilde karıştırın tuzunu,kırmızı pul biberini,domates salçasını ilave edin ve ateşte karıştırın,2 adet orta domatesi kabuklarını soyup küp küp doğradıktan sonra karışıma ilave edin birazda domateslerle karıştırın,en son olarak karnabaharları ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı şekilde karnabaharın hafif yumuşaması için tut sonra 2 su bardağı kadar sıcak su ilave edip kapağı kapalı şekilde kısık ateşte demlenerek pişirin suyuna oturduğunda olmuştur.

KARNABAHAR KIZARTMASI

Tuzlu kaynar suda haşladıktan sonra soğumaya bırakın.Uygun büyüklükte parçalar halinde karnabahardan alıp önce una bulayıp sonra yumurtaya bulayıp tekrar unlayarak kızgın yağda kızartın,sarımsaklı yoğurt ile servis edin.

PIRASA

Pırasa yılın her mevsiminde yetişen yemeklik ve salata malzemesi olarak kullanılan bir sebzedir.Bol miktarda C,K,ve B vitaminleriyle potasyum,kalsiyum,silisyum,kükürt,iyot ve demir içeren pırasa çok faydalı bir besin maddesidir.
Böbrekleri,mide ve bağırsakları çalıştırır.Kanı ve vücudu temizler,astım,egzama,romatizma ya iyi gelir pıras tohumu yenilmeye devam edilirse basura iyi gelir,pırasanın beyazı iyice sıkılıp elde edilen suyu cilde parlaklık verir,bu su sütle karıştırılıp sivilcelere sürülürse sivilceleri iyileştirir.

ZEYTİNYAĞLI PIRASA

Pırasaları yıkayın ,beyaz yerleri orta kalınlıkta,yeşil kısımları ince ince kıyıldıktan sonra öncelikle pırasaları tencereye alın ,1 orta boy havucu yıkayıp temizledikten sonra küçük küpler halinde doğrayın,ilave edin,1 kaşık domates salçasını sulandırıp tuz,şeker ilave ederek üzerine ekleyin,sıvı yağını ilave edip her şeyi çiğ olarak hafif kısık ateşte önce biraz sebzenin suyunu salması için kapağı kapalı şekilde pişirin sebze suyunu salınca,1 çay bardağı kadar pirinci yıkayıp süzdükten sonra üzerine ekleyin 1 su bardağı kadar sıcak su ilave edip kısık ateşte pırasa suyuna oturana kadar pişirin.Soğuduktan sonra isteğe göre üzerine limon sıkılarak yenebilir.

PIRASALI BÖREK

Yarım kilo kadar pırasa ortasından ikiye bölünerek ince ince kıyılır,tencereye sıvı yağ eklenip ateşte kavrulur,üzerine kıyma eklenip karıştırılır,kırmızı pul biber,tuz hafif domates salçası ilave edip karıştırılır 2 adet iri domates kabukları soyulup küçük küçük doğrandıktan sonra karışıma eklenir domatesler kendini salana kadar karıştırılır harç beklemeye alınır.(İsterseniz hazır yufka kullanabilirsiniz.)Önceden tuz,ılık su,maya ,ve un kullanarak yumuşak bir hamur hazırlayın hamur en az 45 dakika kadar önce hazırlanıp maya ile kabarması için beklemeye alınmalı ve böreğin yumuşak olması için hamurunun çok yumuşak olması gerekiyor,kabaran hamurun elinize ve hazırlayacağınız yüzeye yapışmaması için bir kaba sıvı yağ koyup elinizi bandırın böreğin hazırlanacağı yüzeye de hafif yağ sürün ve elinizle uygun büyüklükte bezeler alarak yağlı yüzeyde eliniz yardımıyla hamuru şekillendirip iç malzemeyi üzerine yayın ve pide şeklinde yada bohça şeklinde böreklerinizi hazırlayıp üzerine yoğurt ve yumurta karışımı malzemeden sürüp 200 derecelik fırında pişirin

ETLİ PIRASA

Pırasalar yıkanıp doğrandıktan sonra beklemeye alınır. Sotelik doğranmış kuşbaşı etler tencerede etler suyunu salana kadar pişirilir,sonra tepeleme 1 kaşık domates salçası eklenerek karıştırılır 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenerek etler biraz pişirilir tuzu,karabiberi eklendikten sonra pırasalar karışıma eklenerek kapağı kapatılarak pırasalar kendini salana kadar buğulanır,daha sonra karışıma 2  su bardağı sıcak su eklenerek kısık ateşte pırasa suyuna oturana kadar pişirilir


SAKIZ KABAĞI

Sakız kabağı kabakgiller familyasından bir sebzedir.Ayrıca tatlısı ve turşusu da yapılır.Besleyici idrar söktürücü,balgam attırıcı özellikleri yanı sıra kabızlık ve hazımsızlığa iyi gelir şeker hastaları için iyidir.


KABAK DOLMASI

Kabaklar yıkanıp soyulduktan sonra iki eşit parçaya bölünerek içleri oyulur,iç malzeme olarak 2 baş soğan küçük küçük doğranır,tencereye sıvı yağ konulur kısık ateşte soğanlar öldürülür üstüne kıyma eklenerek birazda kıymayla kavrulur,kimyon,karabiber,maydanoz,dereotu,4 diş sarımsak,1 yemek kaşığı domates salçası eklenip karıştırılır en son olarak karışıma yarım su bardağı pirinç,yarım su bardağı ince bulgur yıkanır süzdükten sonra eklenir iç malzemede hazırdır.Önceden içini oyup hazırladığımız kabakların içine iç malzemeler doldurulur ağız kısımlarına domates kapatılır kabaklar tencereye dizdikten sonra  dolmaları aşmamalı sıcak su ekleyerek kısık ateşte pişirin,sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edilebilir.


MÜCVER

2 adet kabak rendelenir,dereotu,karabiber,nane,tuz eklenip karıştırılır,karışıma yumurta 1 yumurta kırılır karıştırılır elde edilen bulamaca kaşıktan akarken zorluk çıkarmayacak kadar un ekleyin kızgın yağda kızartın sarımsaklı yoğurtla servis edilir.

FIRINDA MÜCVER

2 adet kabak rendesi ,rendelenmiş taze kaşar,un,yumurta,dereotu,nane,tuz karışımını borcamı yağlayıp boşaltın düzleyin fırına sürün.Sarımsaklı yoğurtla servis edilir.

KABAK BASTISI

2 adet kabak kabuğu soyulduktan sonra dörde bölünerek küp küp doğranır,1 adet kuru soğan yemeklik şekilde doğranır tencerede orta ateşte pembeleşinceye kadar karıştırılır soğanlar pembeleşince kıyma ilave edilir üstüne salça,tuz,kırmızı pul biber ilave edildikten sonra kabuğu soyulup küçük küçük doğranan domatesler eklenip karıştırılır en son olarak kabaklar katılır kısık ateşte kendi suyunda pişmeye bırakılır.


PATLICAN

Ilık iklimlerde tek yıllık,tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç gibi büyüyen çok yıllık bir kültür bitkisidir.İçeriğinde düşük nikotin barındırması sebebiyle patlıcanı tüketen tek canlı türü insandır.Kalori değeri düşük olan bir besindir bünyesinde A,C ve B vitaminleri kalsiyum, demir, fosfor mineralleri bulunur sinirleri yatıştırır ve tansiyonu düşürür,kalp çarpıntısını giderir basura iyi gelir,kilo vermeye yardımcı olur.

PATLICAN TOST

4 kişilik :8 adet bostan tombul olanlardan patlıcan közlenir kabukları soyulup soğumaya bırakılır.2 adet iri kuru soğan küçük yemeklik şekilde doğranır,sıvı yağ eklenerek kavrulur üstüne 500 gr kıyma eklenir kavrulur kıymaya tuz,karabiber,kimyon,4 diş sarımsak doğranır,2 yemek kaşığı domates salçası eklenir karıştırılır en son olarak dereotu,maydanoz eklenerek bitirilir.İç malzemede hazırdır.Patlıcanlardan 4 adedi fırın tepsisine ben elle bastırıyorum ,düzlenen patlıcanların üstüne hazırlanan iç malzemeden eşit şekilde üzerine yayılır iç malzemenin üstüne taze kaşar rendelenir dört patlıcana da aynı şey yapılır kalan 4 patlıcan başka bir yerde düzleştirildikden  sonra tepside kilerin üstüne tost şeklinde kapatılır üstüne bolca taze kaşar rendelenir her birinin üstünede halka şeklinde kesilmiş domates konulur kekik serpilip fırına sürülür

ALİNAZİK

3 Adet patlıcan közlenir kabukları soyulur çatal  yardımıyla ezlir beklemeye alınır.2 adet kuru soğan yemeklik şekilde doğranır sıvı yağ eklenerek kavrulur üstüne kıyma eklenip karıştırılır kıyma kavrulduktan sonra tuz,karabiber,kimyon,domates salçası eklenerek karıştırılır ayrıca son olarak 1 adet iri domates kabukları soyulup küçük küçük doğranarak kırma harcına eklenir.Közlenip hazırlanan patlıcanlar bir kaba alınır bir yemek kaşığı kadar sıvı yağ eklenerek ocağa sürülür ama çok ısıtılmaz çünkü eklenecek olan süzme yoğurdun kesilmesine sebep olur patlıcanlar hafif ocağın üstünde karıştırıldıktan sonra 3 kaşık kadar süzme yoğurt eklenerek patlıcanla karıştırılır,sarımsak dövülerek karıştırılan başka bir yoğurtta servise hazırlanırken eklenir patlıcanlar yayvan bir kaba dökülerek düzlenir,üstüne hazırlanan kıyma eklenir taze maydanozla süslenir servis edilir.

KARNIYARIK

4 Adet patlıcan pijama şeklinde soyulup tuzlu suda acısı akıtıldıktan sonra suyu alınır bol sıvı yağda kızartılır patlıcanlar karnıyarık tepsisine dizilerek ortaları boydan boya bir çatal yardımıyla açılır.2 adet kuru soğan tencereye küçük yemeklik şekilde doğranır,sıvı yağ eklenerek kavrulur,kıyma eklenerek karıştırılır kıymayla da karvrulur.Tuz,karabiber,domates salçası,kimyon,4 adet doğranmış sarımsak eklendikten sonra karıştırılır,1 adet domates küçük küpler halinde dopranıp eklenir iç malzeme hazır en son maydanoz,dereotu eklenerek iç malzeme tamamlanır.Eşit şekilde patlıcanların içine taksim edilir patlıcanların üzeri çarlıston biber domates parçalarıyla kapatılır,tencereye çok az miktarda sıcak su eklenerek kapalı şekilde ocağa sürülür ağır ağır pişirilir

PATLICAN KÜRDAN

Patlıcanlar pijama şeklinde kabukları soyulup tuzlu suda acısı akıtıldıktan sonra boydan ince dilimler halinde doğranır.kızartılıp soğumaya bırakılır.Kıyma,soğan,maydanoz,karabiber,bir miktar kurutulmuş ufalanmış ekmek içi tuz,kimyon karışımıyla köfteler hazırlanır,kızartıp soğumaya bıraktığımız patlıcanların içerisine yerleştirilip bohça şeklinde sarılır üstüne küçük bir parça domates biber ve en üste ince dilimlenmiş taze kaşar eklenip ortasından kürdan geçirilir sırasıyla borcam,yada fırın tepsisine dizilir.Fırına vermeden evvel salçalı su karışımı yapılarak tepsiye dökülür,üstü ısıya dayanıklı alüminyum folyo ile kaplanıp bir iki delik açıldıktan sonra fırına sürülür alüminyum folyo patlıcan ların üzerine konan kaşar peynirinin aşırı sıcaktan yanmasını engelleyip köftelerin buharda iyice pişmesi için.En son olarak fırından çıkarmadan önce folyo üzerinden alınır ve hafif kaşar peynirin kızarması sağlanır.

PATLICAN OTURTMA

Patlıcanlar pijama şeklinde kabukları soyulduktan sonra acı suyunu atması için tuzlu suda bir süre bekletilir.Sonra sudan çıkarılıp orta kalınlıkta dilimler halinde doğranarak kızartılır ve bir kenarda beklemeye alınır.2 adet kuru soğan yarım ay şeklinde halkalar şeklinde kıyılıp tavaya alınır,kavrulur,üstüne kıyması eklenerek bir miktarda kıymayla kavrulur tuz,karabiber,domates salçası,4 diş sarımsak dereotu,maydanoz,eklenerek iç malzeme hazırlanır.Daha sonra yayvan bir kapaklı tavaya ilk katını kızarttığımız patlıcanlardan dizilerek üstüne hazırlanan iç malzeme dökülüp üstü tamamen düzeltilir,iç malzemenin üstüne kızartılan patlıcanların geri kalan kısmı dizilir,patlıcanların üstüne halka şeklinde doğranan domatesler eklenir hafif salçalı su karışımı eklenerek kapağı kapalı şekilde ocağa sürülür suyuna oturana kadar pişirilir.

KURU PATLICAN DOLMASI

Kuru vaziyette satılan yada yazdan kendiniz kuruttuğunuz patlıcan dolması malzemesini bir tencerede su kaynatarak patlıcan kurularını uygun yumuşaklığa gelene kadar haşlayınız uygun şekilde haşlanmaz yeterince yumuşamaz ise dolmanız pek kıvamda ve lezzetli olmaz.
İç malzeme için 2 baş kuru soğan yemeklik şekilde ince doğranarak tavaya alınır,sıvı yağ eklenerek kavrulur,
üstüne kıyması eklenerek bir miktarda kıymayla kavrulur,bu karışıma tuz,karabiber,kimyon,domates salçası,kırmızı pul biber,1 su bardağı kadar dolmalık pirinç,1 su bardağından az miktarda da ince bulgur eklenerek karıştırılır iç malzeme ocaktan indirildikten sonra dereotu ve maydanoz eklenerek dolmalar doldurulur.
Tencerenin altına varsa kaburga kemiği dizerek.eğer yoksa kemikli et yayarak üstüne doldurduğunuz patlıcan dolmalarını diziniz.hafif sıvı yağ gezdirip üstüne 2 adet domates rendesi ekleyerek azar azar sıcak su ekleyerek kapağı kapalı şekilde suyu bittikçe sıcak su ekleyerek uzun süre alttaki etler tamamen kendini salana ve tadını dolmaya katana kadar özlene özlene pişmesini sağlayın

KIRMIZI BİBER KÖZLÜ PATLICAN SALATASI

Kırmızı biberleri ve patlıcanları közledikten sonra kabuklarını soyup ince ince kıyıp bir kenara alın.Bir tavaya küp küp doğranmış 2 adet iri domatesi sıvı yağda kısa bir süre çevirin üstüne 4 diş sarımsak ezerek ekleyin ve karıştırın tuzunu ekledikten sonra patlıcan ve kırmızı biber közlemelerini ekleyerek karıştırın.En son olarak üstüne nar ekşisi gezdirip üstünü maydanoz yapraklarıyla süsleyin .

DOLMALAR

YEŞİL BİBER DOLMASI

Yeşil biberler içleri temizlenip yıkandıktan sonra bir kenarda bekletilir.İç malzeme için 1 adet kuru soğan,ince ince doğranır,1 adet domates rendelenir,maydanoz,dereotu yıkanıp eklenir,kıyma ,1 bardak dolmalık pirinç eklenir,1 çay bardağı kadar ince bulgur eklenir,karabiber,kimyon,kırmızı pul biber,1 kaşık domates salçası eklenerek karıştırılır biberlerin içi doldurulup ,dolmaların üstünü geçmeyecek şekilde sıcak salçalı su ilave edilerek kapalı bir şekilde ağır ağır pişirilir.

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

Biberler içi temizlenip yıkandıktan sonra beklemeye alınır.Çam fıstığı 2 yemek kaşığı kadar,1 yemek kaşığı kadar kuş üzümü,1 baş kuru soğan,1 su bardağı pirinç,2 adet domates,tuz,karabiber,yarım limon suyu,nane
kullanarak içi malzeme hazırlanır kuru soğan tencereye yemeklik şekilde küçük küçük doğranır sıvı yağ eklenip tencerede karıştırılır üstüne domatesler küçük küpler halinde doğranıp eklenir,domates salçası bir kaşık kadar eklenir dolmalık fıstık,kuş üzümü,tuz,1 tatlı kaşığı kadar şeker,karabiber nane eklenerek karıştırılır yıkanıp nişastası akıtılan pirinç ve bulgur harca eklenerek bir müddette pirinç ve bulgurla karıştırılır.Dolmalık biberler doldurulup ağız kısımları domates parçacıklarıyla kapatılarak tencereye dizilir sıvı yağ eklenir tencereye hafif salçalı sıcak su yapılarak dolma tenceresine eklenir,ağzı kapaklanıp ağır ağır pişirilir soğuk yada ılık şekilde servis edilebilir.

DOMATES DOLMASI

İri domatesler içleri dolma biber de olduğu gibi dış kabuğu ve etli kısmı fazla zedelemeden oyulur bir kenara ayırılır. İç malzeme için 2 adet kuru soğan tencereye küçük küçük yemeklik doğranıp sıvı yağ eklenerek ateşte kavrulur,üstüne kıyma eklenerek bir miktarda kıymayla kavrulur,tuz,karabiber,nane,domates salçası eklenerek karıştırılır,pirinçler nişastası akıtılıp yıkandıktan ve süzüldükten sonra kıymaya eklenir karıştırılır ocaktan indirdikten sonra maydanoz,dereotu eklenerek karıştırılıp domateslerin içleri doldurulur.Tencereye düzgünce dizdikten sonra üstünü aşmayacak şekilde azar,azar sıcak su ekleyerek kapalı şekilde kısık ateşte kaynatın. İç malzeme kavrulup yarı pişmiş şekilde domatesler doldurulur o şekilde kaynatılırsa domatesler daha diri kalır dağılmaz


BAKLALI YAPRAK SARMASI

Salamura yapraklar sudan çıkarılıp tuzu akıtmak için yıkanır suda bekletilir.Bir gün önceden suya basılarak yumuşatılan 1 kase kadar bakla tohumları dörde bölünerek yıkanır,2 baş kuru  soğan doğranır,kırık yarma,ince bulgur,bolca salça sulandırılarak,nane,reyhan,kırmızı pul biber,maydanoz,dereotu eklenerek karıştırılır iç malzeme hazır durumdadır iç malzemeler normal sarma şeklinde sarılır,tencerenin dibine kemikli et konulur sarmalar üstüne istiflenir iç malzemelerinden olan bakla geç kaynadığı için ağır ateşte azar azar sıcak su ilave edilerek yaklaşık 3 saat kadar pişirilir piştikten sonra sarmanın üzerine bir tavada sıvı yağ da rendelenmiş domates sosu bolca hazırlanıp sarmanın üstüne sos olarak eklenir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder