10 Ocak 2015 Cumartesi

ÇOCUKLARA CİNSEL İSTİSMAR NASIL ANLATILABİLİR


Bu konu düşününce bile çok fena bir şekilde canımı sıkan bir konu.İstismar nedir ? Nasıl                     anlatabilirim ? tüm bunlar küçücük yaşlarda dünyadan ve etraflarında olup biten her şey den bi haber minicik çocuklarımızın geleceğini tehdit eden çok önemli mevzulardan biri.
Kimse böyle bir şeyi düşünmek istemez ama eğer çocuklarımız uygun şekilde durum anlatılabilirse en azından böyle bir şey gerçekleşmeden kendilerini nasıl müdafa edecekleri konusunda bir fikre yada ön bilişe sahip olurlarsa tehlikenin farkındalığı sebebiyle bu duruma maruz kalmazlar diye düşünüyorum.
Öncelikle uygun bir şekilde çocuğa kuralların ne demek olduğunu,uygun davranışların ne demek olduğunu,izin almanın önemini ve çocuğun kendiyle ilgili durumlarda kendi rızası olmadan bir temas gerçekleşecekse eğer başkasınında  kendisinden izin istemesi gerektiğini öğretmenin kısacası çocuğun bedenine dokunulurken çocuktan izin istenmesi gerektiğini eğer izin istenmediği halde dokunuluyorsa müsade etmemeyi , hayır demeyi öğretmekle başlamak gerekir basit yaşam ve ahlak kuralları çok daha ciddi davranışların sınırlarını da belirlemiş olur.

Başkasını ilgilendiren bir durum için izin isteyen çocuk kendisinden izin alınmadan bir şey yapılmasının yanlış olduğunu anlayabilir.
Hayır kelimesinin netliği konusunda fikre sahip olur ve ahlaki sınırları çizer.
Uygun olmayan davranışla uygun olan davranış arasında ki sınırlar çok basit öğretilerle yavaş yavaş daha önemli konuların anlatımında ve çocuğun bilinçlendirilmesinde önemli bir role sahip olur.

Çocuğa hayır demeyi,izin istemeyi öğretebilmiş isek durumu daha net algılayabilirler,tabi bunun ön koşulu olarak çocuk ile ebeveynler arasında ki iletişimin şekli çok önemli eğer sağlıklı bir gelişim için çocukla kaliteli zaman geçiriliyor ise,ona ihtiyaçların için buradayım,bana güvenebilirsin,seni koruyabilirim,benden korkmana gerek yok,ihtiyaçların benim için önemli , seni her zaman dinlerim,mesajları net bir şekilde verilebiliyorsa çocukta sizi dikkatle dinleyecektir.

Çocuğa vücudunun tanıtımı yapılırken utandırmadan onun rızası olmadan uygun olmayan noktalarına dokunmak isteyen biri olursa ona hayır demesi gerektiğini ve ebeveynlerinden yardım istemesi gerektiği anlatılmalı.

Çocuklar küçük şeylerle aldatılıp,kendileri için uygun olmayan durumlarla karşı karşıya kalmasın diye tanımadığı kişilerle ne şekilde iletişim kurmaları gerektiği konusunda oyun oynarken özellikle hayal güçlerinin kullanılması sağlanarak durum anlatılmalı.Çocuklar oyun oynarken daha fazla şeyi oyunlar aracılığı ile öğrenebiliyorlar,ve bu öğretilenler hayatının şekillenme döneminde çok önemli unsurlar.
Toplumumuz erkek çocuklarını severken bu konuda ilk önce ebeveynlerden başlayarak durumu abartıyor.Bunun çocuğun hayatını nasıl etkileyebileceğini hiç düşünmeden hemde çocuğunu severken cinsel organlarına dokunmakta hiç bir sakınca görmüyor,çünkü kişi oğlunu çok sevdiğini ve bunun ne sakıncası olabileceğini pek hesap etmeden yapıyor bu durumu.Çocuk otomatik olarak cinsel organlarına aile büyükleri dokunarak ona olan sevgilerini ifade ettikleri için cinsel organlarına dokunulmasının bir sakıncası olmadığını zannederek bir bilgi ediniyor ve erkek olmak demek doğuştan gelen bir ayrıcalıkmış gibi algıladığı için istismar edilebilme riskine açık tutulmuş oluyor hemde büyüklerinden öğreniyor bunu.

Kız çocuklarına ise bu durum konusunda pek istismarcı bir yaklaşımla yaklaşılmıyor ama onlar içinde farklı bir yanlış uygulanıyor sonuçta bu da bir istismardır, taa bebeklik çağlarından itibaren cinsel organın dan utanması gerektiği öğretiliyor,cinsel organından utanması gerektiğini düşünen bir kız çocuk olumsuz bir durumla karşılaştığında bile bu utancı kişiselleştirip kendi suçu gibi düşünüp istismar edilmişse bile zaten bebeklik çağından itibaren utanması gereken bir durum olduğu için suçluluk ve utanç duygusu gelişmiş olacağından  bu konuda konuşmayı bırakın intihar edebilir.Yaşadığı korku ve utunç yüzünden,  bu sebeple lütfen çocuklarımızla sadece var olduğu için ve vücut bütünlüğün benim için önemli ,sen değerlisin,seni her koşulda severim,duygularını vererek sadece kendilerini korumayı ve doğru davranış ve yanlış davranış konusunda bilgi verme konusunda yardımcı olmaya çalışarak yaklaşım sergileyin.

Kişiye ister yetişkin olsun ister çocuk değersiz olduğunu düşündüren duygular aktarırsanız yada mevcut durumu abartır şekilde yaklaşımlar sergilerseniz
gerçek duygularını dışa vuramayacaktır,ve tehlikelere açık bir duruma gelecektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder