2 Kasım 2014 Pazar

ATIK YAĞLAR

Mutfağımızda çok yoğun bir şekilde kullandığımız neredeyse vazgeçilmezimiz sıvı yağların yanlış kullanımı çevremize en sinsi zararı vermekte.
Kızartmalar için kullanılan sıvı yağların bir kaç kullanım sonra mutfak lavabolarından akıtılıp kanalizasyona oradan da denizlere,sulara karıştığında verdiği tahribat çok büyükmüş yani her şekilde sağlığımızı yakından ilgilendiren durumlar yaratıyormuş .
Karıştığı suyun kalitesini ve içindeki canlı popilasyon un yaşam alanını ciddi şekilde tahrip eden bir gıda maddesi,bireyler olarak özellikle ev hanımlarına bu konuda çok iş düşüyor.

Basit bir atık yağ depolama alışkanlığı edinebiliriz,hem çevremize,hem ülke ekonomimize ciddi katkılarımız olabilir.
Nasıl diye düşündürebilir örneğin bu atıklar kanalizasyonlardan arıtma tesislerine gittiğinde arıtma işleminin süresi uzadığı için arıtma maliyetlerini artırıyormuş,sonra doğal su kaynaklarımızın kirlenmesi çevresel bozulmalara sebep verdiğinden içtiğimiz su kirli ve kalitesizse bu dolaylı bir biçimde sağlığımıza yansıyor.Herkesin bu konuda yapabilecekleri var,bir tercih yapılabilir lavaboya dökmek yerine bir pet şişenin içerisinde biriktirilip çevremizde atık yağ depolama kumbarası yoksa bile nerelerde var olduğunu öğrenip oraya bırakabiliriz.

Söyleyince aman kim pet şişeye koyacak kim atık yağ depolama kumbarası arayacak diye düşünmeyin biz yapacağız anneler çünkü bu çocuklarımıza nasıl bir çevre bırakacağımız ile ilgili bir durum.
Mesela ben bağlı bulunduğumuz belediyenin Temizlik işleri bölümünden böyle bir depolama kumbarası talep ettim umarım en kısa zamanda gelir,gelmezse ısrarla ve inatla istemeye devam edeceğim.
Kim uygular ki böyle bir şeyi diye bakmamak lazım benle beraber 1 kişiye daha bir farkında lık  yaşatabilirsem ikimiz için çok şey fark eder çok uzun bir liste yapabilirim bunun için.

Sonra Engellilere de bir katkımız olur bu davranışımızla akülü araç alınabiliyor  atık yağların birikimiyle ,katkı sağlamak istemezmisiniz.?
Belediyelerimizden bireysel başvurularla bile talepte bulunabiliriz yeter ki niyet halis olsun.

Temiz bir çevrede sağlık ve sevgiyle kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder