23 Aralık 2014 Salı

MİKROSEFALİ NE DEMEK

Mikrosefali yi ilk duyduğumuzda o ne demek diye aynı anda sormuştuk eşimle,çünkü her şey üst üste geliyordu nefes almaya ihtiyacımız vardı,bir takım ölçümler yapılmıştı kendi aralarında konuşmalar falan derken sadede geldik.
İlk açıklama kafa çapının ölçütlerin altında yani normal gelişen çocukların kafasından küçük çapta olmasına Mikrosefali deniliyormuş.
Ben gayri ihtiyari eee büyütmek için yapılabilecek bir şey yokmu diye sormuştum çünkü her yeni terim yeni bir sorun demekti bizim için, helede çocuk nörolojinin kapısındaki bekleyişlerde durumun ne kadar karmaşık ve zor olduğunu daha net kavramaya başlamıştık.
Nöroloji doktorumuz da aynen şöyle bir benzetme yaptı şu an hali hazırda yolda giden bir aracımız var hafif sıkıntılı ama gidiyor araba nerede arıza yapar ve durur bilemeyiz bir arıza yapmaması için destekleyeceğiz gittiği yere kadar yani nereye kadar gider bilemiyoruz demişti.
Bu açıklamadan pek bir şey anlamamakla beraber bozulmuştum da o nasıl şey öyle diye
Çocuk nöroloji muayeneleri başlangıcında koca bir dosyamız oluşmaya başladı EEG-EMAR-GENETİK TESTLER-LABORATUAR SONUÇLARI- derken tepe sersemi olmuştum.
Her şeyi inceden inceye araştırıyorlar ama bunun anne ve babaya yaşattığı stres anlatılacak gibi değil düşününki bağışıklık sistemi oturmamış bir çocuk her türlü enfeksiyona açık bir büfe durumunda ve saatlerce bir polikliniğin kapısında beklemek ve muayene sonrasında acaba bu sefer nereye yönlendirecekler diye strese girmek durumundasınız çok iç açıcı bir şey değil yani.Ama yapacak bir şey yok o bekleyişler sırasında başka başka öykülerde kendi sorunların ki ile benzeşik sorunları olan çocuklar tanıdık ve doktorun ne demek istediğini yavaş yavaş sindirmeye ve anlamaya başladık,mikrosefaliye sebep olabilecek pek çok sebep var gebeliğin ilk ve son dönemlerinde oluşan bir hasar sebep olabilir,kromozomlarla ilgili bir problem sebep olabilir,metabolik nedenler sebep olabilir,beslenme sorunları ve menenjit gibi ağır enfeksiyon durumları,erken dönemde olduğunda bu problemin yaşanmasına sebep olabilecek şeyler arasında.
Taylanın doğum sonrası kilo alamaması,doğum sonrası geçirdiği enfeksiyonlar,ikiz eşi olması tamamı geriden seyreden bir gelişim tablosu yarattı ve bu bizim hayatımıza ikincil sebeplerden dolayı Mikrosefali tanısını getirdi.
Şimdi daha iyi durumda arabamız hala gidiyor ama yavaş gidiyor çünkü desteklenmesi gereken pek çok sorun bir arada ha gayret diyoruz :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder