4-KENDİNİZİ ONUN YERİNE KOYUN
'Bütün gün işte canımın çıktığını bir türlü anlamıyor'
'Saçımı bile tarayacak zamanım olmadığını kabul etmek istemiyor.'
Empati sözcüğü bir süredir pek moda.Buna özetle,kendimizi bir başkasının yerine koyma becerisi diyebiliriz.Ve bu beceri doğuştan genlerimizde olan bir şey değildir,öğrenilmesi gerekir.
Bu akşam da uyduruk bir şeyler pişirmişsin.Bütün gün evdeydin.
Bu sözleri sarf edeceğinize,eşinize gününü nasıl geçirdiğini sorun.Muhtemelen o gün çamaşır makinesi bozulmuş ve dahası elektrik 2 kere kesilmiştir.
Akşamları benimle hiç ilgilenmiyor,surat asıp duruyorsun.
Bunun yerine eşinize gününün nasıl geçtiğini sorun.Muhtemelen gün bir iş arkadaşıyla tartışmış,asabı bozulduğu için işini tamamlayamamıştır;bu yüzden de hafta sonu ilaveten iki saat çalışmak için işe gitmek zorundadır.
Sonuç olarak empati sağlıklı ve mutlu bir beraberlik için altın değerinde bir beceridir.Anne olan kadınlar bu beceriyi çok çabuk elde eder.Bebeğin açmı,gazlımı,uykusuzmu,hastamı olduğunu şıp diye anlarlar.
Siz siz olun,kendinizi başkalarının yerine koyma egzersizleri yapmayı ihmal etmeyin.
Empati konusunda Sn: Ayşe Bilge Dicleli nin ikili ilişkilerde empati konusundaki yaklaşımı tamamı ile doğrudur ancak Engelli bireylerin yaşamlarında empatinin önemi çok daha önem taşımaktadır.Çünkü Engelli bireyler fiziksel yetersizlikleri dolayısı ile her zaman olmasa da çoğunlukla günlük yaşamlarında başkalarının anlayış ve öngörüsüne muhtaçlık hissederler.Onlar için her hangi bir zorluk önceden fark edilip kolaylaştırmak için girişimde bulunulduğunda muhtemelen çok sevinirler,çünkü bu durum onlara kendilerini güven içinde,ve sevgiyle olduklarını hatırlatır ,bu duyguyu yaşayan birey karşıya doğal olarak şu mesajı verir ,bende seni seviyor ve saygı duyuyorum iyi ki hayatımda ve iyi ki yanımdasın bu duygu çok evrenseldir sadece hissedilir ve bu duyguların varlığı insanı içsel huzur ve mutluluğa götürür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder