16 Eylül 2013 Pazartesi

YEDİ ALTIN İLKE 1

Uzmanlar sağlıklı bir birlikteliğin yedi altın ilkesi bulunduğunu belirtiyor.


1.MUTLUYUM :Veriyorum,alıyorum

Sevdiğimiz insanla bir evi paylaşmanın tadına doyum olmaz.Bir araya gelişin ilk zamanlarında ,kadın da olsak,erkek de ,eşimizin isteklerini birliktelik ve uyum adına sürekli kabul ederiz.
Ancak zamanla ötekine sürekli 'evet' demek ilişkiyi daraltmaya başlar.Eşler bu duyguyu farklı zamanlarda hisseder. Ama mutlaka ikisinde de olur.Eşlerin birbirine sorgusuz sualsiz tabi olması ilişkiyi zehirler,psikolojik rahatsızlıklara yol açar.Bu arada eşiniz kişiliğinizi,bireyselliğinizi bastırdığının farkında bile olmayabilir.Çünkü siz bunu ona hiç anlatmadınız.
Bu nedenle kendi ihtiyaçlarımız,isteklerimiz ve davranışlarımız üzerinde ki öz sorumluluğumuzla sevdiğimiz kişi ve evle ilgili sorumluluklarımız bir dengeye oturmalıdır.Almak ile vermek arasındaki dengedir bu .Bu denge 'Ne istiyorum? Ne yapmalıyım? sorularına cevap vererek kurulur.
İlişkimizde bize yönelen hangi talep ve beklentiler beraberliğimiz için önemli?Nelere hayır demeliyiz.?bunları düşünmek ve dillendirmek hem kişilerin iç dengesi hem de ilişkinin eşit onurlu ve uzun ömürlü olması açısından önemlidir.
'Aman kızmasın diye onaylamalıyım'
'Şimdi evet diyeyim sonra bildiğimi okurum'
'Tamam tamam annenlere gidelim ,yoksa küserler.'

Çatışmadan kaçmak adına benimsenen böylesi yaklaşımlar sahte bir ilişkiye yol açar.Bunun yerine pekala şöyle söylenebilir:

'Kızdığını biliyorum,ama neden kızdığını bilmek istiyorum.Çünkü bu istediğini yapmam çok zamanımı alıyor'
'Aslına bakarsan,bunu yapmak istemiyorum.Çünkü o gün arkadaşlarımla buluşacağım'
'Annenlere gitmekten bende hoşlanıyorum.Ama her istediklerinde gidemeyiz.Bugün evde dinlenmek istiyorum.'

Kendi istek ve ihtiyaçlarınızı dikkate almak,sürekli kendimizi düşünmüyorsak,bencillik sayılmaz.Tam tersine ,kendi yaşamımız üzerinde sorumluluk almak anlamına gelir.
Özetle: Alma-verme dengesi sağlıklı ve uzun ömürlü beraberliklerin temelini oluşturur.

Yazının buraya kadar olan kısmı Sn:Ayşe Bilge Dicleli 'nin Pencereni Aç adlı Aile yaşamımız ve mutluluğumuzun kısacası Birlikte Yaşamanın can alıcı yanlarını aydınlatan bilgilendirici bir kitap ,kendisine emeği için teşekkür ediyorum.Sn Ayşe Bilge Dicleli nin bahsettiği ve özetle bağladığı mevzu , Alma -verme dengesi Engelli bir bireyle paylaşılan hayatta da uygulanabilirliği olan genel biçimiyle bir yaşam felsefesi haline getirilmesi gereken çok temel bir yaklaşım biçimi .Eğer  bir engellinin gözünden sorunlar değerlendirilip her iki taraf için bir denge oluşturulabilirse bir sorunla karşılaşıldığında konu detaylandırılarak anlatılırsa zaten hassas olan Engelli yaşamları ,hoş bir dengeye oturur, en azından ruhsal boyutuyla bir rahatlamaya götürür, her iki taraf içinde tatmin edici olur.Engelli nin bakımını üstlenen kişi elinden gelenin en iyisini yapmış olmanın iç huzurunu yaşarken,Engelli birey ise dikkate alınıyor olmanın kendisine ve fikirlerine değer veriliyor olmasının kıvancını ve mutluluğunu yaşayacağı için dengeli  ve uzun metrajlı bir beraberlik oluşur.Bu önemli bir mevzudur çünkü Engellilerin yaşamları boyunca sürekli olarak başkalarının bakımına muhtaçlık durumları onları hem hassas hem duygusal ve alıngan yapabiliyor bu çok anlaşılabilir bir durum, ancak bakımı üstlenen kişi içinde yıpratıcı ve zor bir süreçtir ve bakımı üstlenen kişiyi de farklı şekillerde hassaslaştırır. Bu sebeple üşenmeden,sabırla ve anlayışla dinlemek ve çözüme yönelik yapıcı adımlar atmak için kendi istek ve ihtiyaçlarımız kadar karşı tarafın isteklerine ve ihtiyaçlarına da kulak vermek sağlıklı diyaloğun temeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder