20 Aralık 2014 Cumartesi

PREMATÜRE DOĞUMLA GELEN SIKINTILAR

Prematüre doğan bebekler bildiğiniz sorun yumağı uğraş dur,eğer sıkıntınız olmadığını düşünüyorsanız hemen bir prematüre bebek sahibi olun :) şaka şaka tabi bu işin şamata kısmı ama gerçek olan şu ki o kadar çok sorunları oluyor ki insanın başını döndürüyorlar.

Nörolojik sorunlar ki bunun içinde  Serebral Palsi-görme merkezi sorunları,işitme merkezi sorunları-konuşma merkezi sorunları-zihinsel yetersizliklere sebep olabilecek sorunlar mevcut
Fizyolojik gelişimlerini henüz tamamlamadan geldikleri için bir sürü organa ait sorunlar ki bunların başında -Akciğerler geliyor-Kalp problemleri- Mide problemleri- bunların her biri ayrı ayrı sorun tamamının bir arada olması her şeyi daha karmaşık hale getiriyor,ilk dönemlerinde etraflarında ki mönitörlerden çocuğu göremiyor insan ve çok ürkütücü, çıkan o mekanik sesler ve ritim o kadar can sıkıcı ki neler olup bittiğini anlamak için sürekli olarak etraflarında dönen sağlık görevlilerinin ağzından çıkacak tek bir söze kitleniyor insan ,bizde aynen böyle olmuştu.
Duygusal olarak çok yıpratıcı ve zor zamanlar sonra yavaş yavaş alışmaya başladık sanırım. Bir sürü test,muayene ve farklı alanlardaki uzmanların görüşleri hayati önem taşıyor.

Mesela biz çocuğu hastaneden çıkartıp eve getirdikten sonra  ilk olarak Nöroloji-Odyoloji-Ortopedi-Kardiyoloji -Gastroenteroloji servislerini tek tek dolaşmak zorunda kaldık çünkü gelişim sürecinde pek çok şey ters gidiyordu.
Hala o dönemden bu döneme rutin kontroller şeklinde ziyaret ettiğimiz bölümler var ortopedi ve nöroloji artık sürekli olarak gitmek zorunda olduğumuz bölümler.
Bu kimsenin arzu edebileceği şeyler değil ama her anne adayına kişisel tavsiyem hamileliğin ilerleyen dönemlerinde özellikle 31 hafta ve öncesi dönemler çok kritik olduğu için tavsiyem kontrollerinizi asla aksatmayın eğer en ufak bir erken doğum şüpheniz varsa mutlaka hastane yatışı için doktorunuzla sıkı bir iletişim içinde olun çünkü erken doğum çok sıkıntılı sonuçlara sebep oluyor tecrübeyle sabit.
Sonra çok önemsiz gibi görünüyor ama kıyafetleri ciddi sorun kıyafet yok giydirilecek kıyafet bulduğumuzda çok mutlu oluyorduk el kadar şeyler bile üstlerinde iki tur dolanıyor çocuk kıyafetin içinde kayboluyor.Hani şu prematüreler için efsane olmuş pamuklar içinde büyüttüm meselesi varya gerçek,çünkü çocuk giydirilemeyecek kadar küçük ve uygun kıyafet bulmak ise ayrı bir sorun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder