29 Aralık 2014 Pazartesi

EPİLEPSİ ÇEŞİTLERİ

Epilepsinin çeşitleri olduğunu bu illetle karşılaştıktan sonra öğrendik ne illetmiş.Temel de nöbetleri iki bölümde sınıflandırmışlar.

-Parsiyel : dedikleri yani beynin belli bölgesiyle sınırlı başlayan nöbet türü

-Jeneralize : dedikleri beyinde yaygın bir biçimde başlayan nöbet türü

Bu iki grup nöbet türünün de başlama sebeplerine göre kendi içinde gruplandırması yapılmış adından da anlaşılacağı üzere yaygın türde başlayan nöbetlerin nasıl başladığının hangi bölgeden başladığının önemi kullanılacak ilaçla ilgili doktorların karar verme aşamasında işine yaramakta .

Parsiyel nöbetleri kendi içinde gruplandırmışlar

-Basit    -Kompleks parsiyel nöbetler

Jeneralize nöbetleri de kendi içinde gruplandırmışlar

-Tonik  -Klonik  -Absans  -Myoklonik nöbetler olarak sınıflandırmışlar 

Tonik klonik nöbetler :Kişinin kaskatı kesilip bilinç kaybı, idrar kaçırma,solunumun kısa süreli kesildiği,nöbet sonrası uyku halinin olduğu türde nöbet şekli

Absans :Absans nöbet geçiren kişinin hayallere dalmış gibi görünmesi nöbet geçirip geçirmediğinin bile anlaşılmasını güçleştirebiliyor hayatlarını olumsuz yönde etkiliyor gün içinde sık olursa günlük yaşantılarını eğitim,iş,günlük faaliyetlerini olumsuz yönde etkileyebilir,fark edilmesi zor ama kişi nöbet halindeyken uyarıları algılayamaz.

Myoklonik  :Silkinmeler şeklinde gerçekleşen nöbetlerdir saatlerce sürebilir bilincin kaybedilmesi de mümkün olabilir.

 Taylanda bilincin tamamen kaybolduğu vücudun tamamının kasıldığı ağızda köpürme,idrar kaçırma,ve nöbet sonrası uyku hali ve huzursuzlukla seyreden türü mevcut ilaç tedavisiyle kontrol altına alınmış olmasına rağmen günlük yaşamındaki pek çok şey tetikleyici olabiliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder