12 Aralık 2014 Cuma

DOĞUMDAN SONRA AY AY ÇOCUK GELİŞİMİ 0-3 AYLIK


İlk doğum anıyla var olma içgüdüsüyle bebeklerde var olan bazı  refleksler var,bunlar tamamen yaşama ilk tutunmaları ile ilgili refleksler.

Yaşamın olmazsa olmazı nefes alma
Yüzünü dokunulan yana çevirme
Güçlü bir emme refleksi içgüdüsel olarak doymak maksadıyla
Gözlerini kırpması görme yetileri tam gelişmediği için gözlerini korumak için
Göz bebeklerinin büyümesi ve küçülmesi gözlerini parlak ışıktan korumak için
Bunlar ilk refleksler tamamı kendini korumak ve yaşama tutunmak için gerekli olan ve doğumla gelen  davranışlar.
Bu davranışlar zamanla daha kontrollü halde yaşam boyu devam eden davranışlar,sadece davranış biçimleri daha farklı bir halde ilerliyor.

Bunun yanı sıra birde ilkel refleksler var

Suya konulan bebek kol ve bacaklarını oynatır,nefesini tutar
Ayaklarının altı gıdıklandığında parmaklarını büzer açar
Yüksek seste irkilme kollarını sanki bir şeye tutunacakmış gibi ileri uzatır
Sırt üstü yatırıldığında başı yana doğru döner
Avucunun içine dokunduğunuzda avucunu sıkar nesneyi kavrar
Ayağa kaldırıldığında adım atacakmış gibi ayağını yukarı kaldırmaya çalışır

Bu refleksler de doğuştan gelen ve sinir sisteminin gelişimi ile de ilgili refleksler nöroloji muayeneleri için önem taşıyan bulgular ama ömür boyu devam eden davranışlar değiller eğer bebek ilk 2 yıllık gelişim döneminin sonunda da bu davranışlara devam ediyorsa mutlaka çocuk nöroloji ile görüşülmeli .
Bu arada fiziki gelişim eğrisi kız ve erkek bebekler için farklılıklar gösterse de hekimlerin belirlemiş olduğu bir tablo var kilo-boy-baş çevresi ölçümleri bu kriterlere göre değerlendiriliyor.














3 aylık bir bebekte nasıl fiziki gelişim oluşur.
Önünde duran bir nesneye ulaşabilir
Hareketleriyle çevresinde ki dünya arasında bir bağlantı olduğunu hissettirir
Hisleri geliştikçe insanların yüzlerine daha çok ilgi gösterir
Müzik duyduğunda sessizleşerek dikkatini müziğe vererek odaklanabilir

Gelişimini desteklemek için bir çok aktivite yapılabilir
Bebeğinizi rahat olduğu bir konuma getirip ulaşabileceği bir mesafeye ve biraz daha ilerisine ilgisini çekebilecek renkli objeler,sesli oyuncaklar koyarak ileri doğru hamle yapmasını sağlamaya çalışabilirsiniz,sözel olarak yumuşak bir ses tonuyla kısa ve anlaşılır kelimelerle onunla konuşabilirsiniz,duyularını harekete geçirip desteklemek için vücuduna hafif dairesel masajlar uygulayıp sosyal bağ kurması için ilgilenebilirsiniz.

Eğer bu gelişim eğrisinde ters gittiğini düşündüğünüz bir durum varsa mutlaka hekiminizle görüşüp ileri tetkikler için harekete geçmelisiniz.Çocuk emmeyi ret ediyorsa ten temasından hoşlanmıyor parlak ışığa hassasiyeti konusunda çok fazla sorun çıkartıyor abartılı refleksler sergiliyorsa farklı problemlerin habercisi olabilir.
Örneğin Taylan Hastaneden taburcu olduğunda zaten iki ay gibi bir zaman geçmiş ve bir sürü olumsuzlukla dünyaya gelmiş ve bir çok sorunla mücadele emişti düşük doğum kilosu -ikiz eşi-beslenme sorunları-enfeksiyonlar uzun süren kuvöz öyküsü ve bizim bir prematüreyi bırakın sağlıklı bir bebek konusunda bile bildiklerimiz o kadar kısıtlıydı ki her şey doğum sonrası gelişen bilgilenmeler ve araştırmalarla gelişen konular.Bu sebeplerden dolayı Taylan la ilgili hiç bir tanıyı net olarak bilemedik çocuk geliştikçe izlediğimiz durumlar hepsi, tavsiyem şudur eğer bir prematüreyi büyütecekseniz tam donanımlı Üniversite hastanelerinin çocuk servislerinden şaşmayın çok soru sorun aldığınız cevaplar üstünde bile araştırma yapın.
Deyim yerinde ise doktorunuzu soru yağmuruna tutun çocukla muayeneye gitmeden önce kendinize bir hatırlatma kartı hazırlayın gün içinde aklınıza takılan her şeyi not edin ve muayene sırasında sorun bu her şeyden fazla hak sahibi olduğunuz bir durum .










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder