21 Ocak 2014 Salı

TARİHTEKİ ÜNLÜ ENGELLİLER

LOUİS BRAİLLE

1809 ve 1852 yılları arasında yaşamış olan Louis Braille bu günde hala kullanılmakta olan görme engelliler alfabesi olarak bilinen kabartma harflerden oluşan Braille alfabesini bulmuştur kendisi de bir görme engelliydi.

LUDWİNG VAN BEETHOVEN

1770 ve 1827 tarihleri arasında yaşamış dünyaca ünlü bestekar ve müzisyen sağır olmasına rağmen tarihe adını sonsuza dek kazımıştır.

THOMAS ALVA EDİSON

Kendisi sağır olmasına rağmen biz onu ampulü bulan adam olarak tanırız,aynı zamanda gramafonun da mucididir.(Ben başarısızlığa uğramadım 2000 tane tecrübem oldu demiştir.) 2500 e yakın buluşun patentini almıştır.

HELEN KELLER

1880 ve 1968 yılları arasında yaşamış hem kör hemde sağır olan Keller 88 yıllık yaşamı boyunca sağlıklı olduğunu düşünen pek çok insandan daha fazla okumuş ve 10 kitap yazmıştır.Helen Keller mücadele demektir.

FRANKLİN DELANO ROOSEVELT

1882-1945 Tarihleri arasında yaşamış ABD nin 32 Devlet Başkanı Fiziksel engelli olan Roosevelt dünya tarihine ABD başkanı olarak iz bırakmıştır.

TİMURLENK (AKSAK -TİMUR)

1336-1405 Tarihleri arasında yaşamış savaşlar sırasına aldığı yaralardan dolayı çolak ve aksak olarak yaşayan Timurlenk Moğol soyundan gelmesine rağmen tüm Asyayı istila ederek tarihte Ankara savaşı olarak geçen savaşta Osmanlı padişahı Yıldırım Beyazıtı esir alarak Osmanlı İmparatorluğunu sarsmıştır.

ABRAHAM LİNCOLN

1809-1865 Tarihleri arasında yaşamış ABD nin 16 Devlet Başkanı dır Marfan Sendromu hastası olan elleri ve ayakları nın vücuduyla oarntısız olması ileri derece miyop olması onu durduramamıştır.Ülkesinde köleliği kaldıran adam olarak anılmaktadır.

KAHLO FRİDA

1907-1954 Tarihleri arasında yaşamış ünlü bir ressam dır.Fiziksel engelli 6 yaşında geçirdiği çocuk felci yüzünden ve daha sonra geçirdiği kaza sonucu hayatını Engelli olarak kişisel resim sergisini açtı.

KIM PEEK (OTİSTİK)

Kım Peek in hafızasında 9 bin kitap bulunuyor ABD deki pek çok kentin haritasını da ezbere bilen Peek Dünya da yaşanmış bütün büyük olayları da sıralamasıyla ezbere biliyor aynı anda hem sağ hem sol gözüyle bir kitabın her iki sayfasını da okuyabiliyor ama günlük yaşamda babasının bakımına muhtaç

DANİEL TAMMET

Çocukluğunda geçirdiği ve temporal lop epilepsi si olarak teşhis edilen bir kaç nöbetten sonra Daniel her sayının kendine öz bir renk şekil ve dokusunun güçlü ve benzersiz bir sentez oluşturmuştur.Bu senteze süper hızlı matemetiksel ve takvim hesaplamaları ile sayılar için büyük bir hafıza eşlik etmektedir.Daniel pi sayısını 22 bin 500 hane ile en uzun söyleyebilen kişi olarak 5 saat te söylemiş ve Avrupa rekorunu kırmış Savant sendromlu Daniel 1 haftada bir dil öğrenebiliyor Daniel yaşayan 100 dahi listesinde bulunuyor.Bir fikir adamı ve yazar olarak anılıyor

MİHAİLOVİÇ FYODOR DOSTOYEVSKİ

1821 yılında Moskova da dünyaya geldi Dünyaca ünlü bir yazar olan Dostoyevski Epilepsi hastasıydı 1881 yılnda artan epilepsi nöbetleri dolayısıyla akciğer kanamasından öldü.Tarihe yazdığı romanlarıyla iz bıraktı


EŞREF ARMAĞAN 

1953 İstanbul doğumlu doğuştan görme engelli Ünlü Türk ressamdır hayatı boyunca hiç görmediği nesneleri parmak uçlarıyla hissederek resimler yapıyor.Parmakları ile gören adam olarak biliniyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder