2 Kasım 2014 Pazar

GÖRME ENGELLİLER ALFABESİ




Louis Braille 1809 da Fransa da dünyaya geldi, kendisi de bir görme engelli olan Louis Braille nin tasarladığı alt alta 3 nokta dan ve 2 sütundan oluşan 6 nokta körler alfabesi babasının kendisine hediye ettiği bir kabartma zardan esinlenilerek geliştirilip görme engelli insanların hayatına bir umut olmuştur.

Henüz 3 yaşın da iken geçirdiği bir kaza sebebiyle önce sol gözünü kaybetmiş 6 yaşında iken de yaşadığı bir göz rahatsızlığı olan sempatetik oftalmiya sebebiyle sağ gözünü de kaybedip tamamen kör olmuştur.
Louis Braille 10 yaşın da iken Paris te bulunan Ulusal Körler Enstitüsü ne burslu olarak kabul edilmiş ve kısa süre içersin de Org ve Çello müzik aletlerini öğrenerek öğretmenlerinin dikkatini çekmiş ve ülkenin pek çok yerinde ki kiliselerde Org çalmıştır .

Daha sonraları geliştirdiği bu alfabeden yararlanarak ilk görme engelliler kitabı olan Kelimeler,Müzik ve Basit Şarkılar Metodu 1829 yılında yayınlanmıştır.
Merakı,içinde bulunduğu duruma çözüm üretme isteği ve zekası Louis Braille yi bu gün kendi adıyla anılan alfabeyi tasarlarken,görme engelliler dünyasına açtığı o aydınlık yolu bu gün hala kendisiyle aynı kaderi paylaşan insanlar kullanmaktadır.

Yaşama kattığı değere  paha biçilemez ,çünkü o bunun değerini ve anlamını yaşantısıyla biliyordu.

BRAİLLE ALFABESİ





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder